Ovo je arhivska stranica. Povratak na aktualne stranice

Kako e-zdravstvo utječe na pojedinca i društvo

Ljude koji puni entuzijazma i želje za novim znanjima uspiju dočekati svoje zrele godine, životno iskustvo uči da ignoriranje novih trendova nikada nije prihvatljiva opcija. Stoga su se sudionici tribine SOVA Sveučilišta za treću životnu dob s velikim zanimanjem okupili u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zagreb na prezentaciji o utjecaju e-zdravstva na život pojedinca te na društvo u cjelini.

Pažljivi slušateljiDemografski trendovi starenja stanovništava sve su izraženiji na Starom kontinentu, ali i u našoj zemlji pa je vrlo važno i građanima u zrelim godinama približiti informacijsko-komunikacijske tehnologije i ukazati na novu kvalitetu života koju one donose. Stoga je tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija posebna pozornost posvećena, ne samo edukaciji mladih, već i osobama treće životne dobi te njihovom razumijevanju novouvedenih e-usluga.

Darko Gvozdanović tijekom prezentacije

U okviru programa za seniore, Darko Gvozdanović, menadžer i stručnjak u području e-zdravstva iz kompanije Ericsson Nikola Tesla održao je 28.ožujka predavanje pod nazivom Utjecaj e-zdravstva na pojedinca i društvo. Program je bio posebno prilagođen osobama treće životne dobi, natprosječnog obrazovanja te interesa za ovu aktualnu „zdravstveno-tehnološku“ temu. S obzirom na profil sudionika, odluka o preko pola sata ostavljenih za pitanja slušatelja pokazala se dobrim izborom. Budući da je kompanija Ericsson Nikola Tesla, jedan od važnih sudionika procesa informatizacije hrvatskog zdravstva i ujedno isporučitelj centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Hrvatske, tzv. CEZIH-a, proaktivni sudionici su iz gledališta, osim pitanja, iznijeli i čitav niz praktičnih primjera te dodatnih prijedloga usmjerenih čak i prema m-zdravstvu.

Zanimanje za mogućnosti m-zdravstva

Uz kompaniju Ericsson Nikola Tesla koja je kao tehnološki lider i društveno odgovoran poduzetnik usmjerena na podizanje svijesti o nužnosti unapređenja informatičke pismenosti svih naših građana, suorganizator ovog događanja bilo je i Sveučilište za treću životnu dob Pučkog otvorenog učilišta Zagreb koje aktivno sudjeluje u EU projektima namijenjenima podizanju IT vještina starijih Europljana, a tijekom zadnjih desetak godina za život „punim plućima“ u suvremenom digitalnom društvu informatički je osposobilo preko dvije tisuće seniora.