Ovo je arhivska stranica. Povratak na aktualne stranice

Održana besplatna radionica “Hoću posao!”

Portal MojPosao u petak održao besplatne radionice pod nazivom “Hoću posao!”, namijenjene nezaposlenima, ali i onima koji traže bolji posao ili tek trebaju pronaći svoje mjesto na tržištu rada (srednjoškolci i studenti)

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dosegla je rekordnih 20,1% i tako se opasno približila najkritičnijem razdoblju iz travnja 2003. godine, kada je iznosila 20,4%. Krajem veljače na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano više od 340.000 nezaposlenih, a posebno je alarmantan podatak što su među njima visoko zastupljeni mladi obrazovani ljudi, od kojih mnogi bez ijednog dana radnog staža. Ako tome dodamo podatak da na jedan oglas za posao prosječno pristigne više od 100 zamolbi, postaje jasno da u Hrvatskoj za svako slobodno radno mjesto vladaju ozbiljna ‘borba’ i oštra konkurencija.

Tržište rada traži digitalne i IT kompetencije

Iz tog je razloga, u sklopu Europskog tjedna ICT zanimanja i digitalnih kompetencija, portal MojPosao u petak, 30. ožujka 2012. održao besplatne radionice pod nazivom “Hoću posao!”, namijenjene nezaposlenima, ali i onima koji traže bolji posao ili tek trebaju pronaći svoje mjesto na tržištu rada (srednjoškolci i studenti).

Kako se istaknuti te osigurati svoje mjesto u selekcijskom postupku, a na kraju i sam posao, polaznicima su pokazali predavači Marina Milunić, Stariji savjetnik za regrutiranje, MojPosao te Jurica Šarčević, Voditelj projekata na MojPosao:„Budući da zanimanja budućnosti uključuju digitalne i IT kompetencije naša je želja bila da putem radionice ‘Hoću posao!’ i drugih aktivnosti ukažemo koliko je važno da tražitelji posla posjeduju one vještine i obrazovanje koje tržište rada traži“ ističe Šarčević.

Na radionici su obrađene ‘klasične’ forme životopisa i pisma zamolbe te osnovna pravila kojih se treba pridržavati tijekom razgovora za posao. Posebna pažnja posvećena je sastavljanju online životopisa, ali i novoj formi video životopisa te društvenim mrežama, kao dodatnom alatu u potrazi za poslom.

Kandidati žele povratnu informaciju

Polaznike je najviše zanimalo kako i kojim redoslijedom istaknuti informacije u životopisu te što je važnije: životopis ili pismo zamolbe? Polaznike je također zanimalo kakve oblike testiranja mogu očekivati na razgovoru za posao, a neki od njih požalili su se kako poslodavci ne daju povratne informacije o ishodu selekcijskog postupka, te kandidate na razgovor za posao pozivaju svega dva sata prije samog razgovora, što i samim kandidatima ostavlja malo vremena za pripremu.

Uvijek aktualna bila je tema: koje vještine istaknuti kako bi se kandidat prezentirao poslodavcu u najboljem svjetlu.

„Koliko to naše mogućnosti dopuštaju, aktivno sudjelujemo u edukaciji tražitelja posla kako bi se što lakše snašli na trenutno jako zahtjevnom tržištu rada“ ističe Šarčević te naglašava kako je na jučerašnjoj radionici HZZ-a istaknuto kako 43% radne snage u EU nema kvalifikacije za ono što poslodavci traže: „Situacije u Hrvatskoj je slična ako ne i ozbiljnija. Iz to razloga uvijek se rado uključujemo u sve projekte u kojima može doprinijeti razvoju tržišta rada i istaknuti koliko je bitno cjeloživotno učenje.“

Svim polaznicima radionice portal MojPosao napraviti će i besplatnu reviziju životopisa, koja im na e-mail adrese stiže sljedećega tjedna.