Ovo je arhivska stranica. Povratak na aktualne stranice

Hrvatski kreativni & foto izazov

Najveće kreativno natjecanje u Hrvatskoj održat će se u osam gradova u razdoblju od travnja do lipnja. Prva stanica: Split, 14. travnja!

S lanjskog foto izazova u Osijeku

Hrvatski kreativni & foto izazov održava se u organizaciji hrvatskog fotografskog festivala Rovinj Photodays, Učilišta Algebra, HSM informatike i Adobea, a najuspjelije fotografije bit će izložene u sklopu grupne izložbe na sljedećem Photodays okupljanju. Nagradni fond od 60.000 kuna i atraktivne scenarije osigurali su pokrovitelji Maistra, Olympus, Canon, BUG, DigitalFoto, ReFoto i HSM informatika te turističke zajednice gradova domaćina – Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Osijeka, Varaždina, Zagreba i Rovinja.  Osim što predstavlja tek jedno od niza događanja koja prethode nacionalnom festivalu fotografije u Rovinju, dio je aktivnosti koje se odvijaju u sklopu Europskog tjedna ICT zanimanja i digitlanih kompetencija.

Kreativni & foto izazov u svakom gradu započinje subotama u 10:00 sati u centru grada. Prva stanica “Hrvatskog kreativnog & foto izazova” je Split u subotu, 14. travnja, ispred Prokurativa s početkom u 10:00 sati. Kroz ovu manifestaciju želi se podići svijest o sprezi tehnologije i umjetnosti na područjima multimedije i fotografije, prepoznati nove talente i ohrabriti mnoge za sudjelovanje i daljnje usavršavanje. Sudionike očekuju vrijedne nagrade, a najbolje ocijenjene profesionalna oprema, putovanja i stručna usavršavanja.

Pjaca u Splitu snimljena na Foto izazovu 2011

„Nastavljajući tradiciju ovog najvećeg hrvatskog fotografskog natjecanja i okupljanja, ove smo godine dodatno proširili projekt uključivanjem drugih kategorija u kojima kreativni pojedinci mogu pokazati što znaju, kao što su 3D i web dizajn, multimedijsko izdavaštvo te video montaža. Smatramo da su sve ovo komplementarne sposobnosti i da će mnogi moći pokazati kako se podjednako dobro snalaze u dvije ili čak više kategorija, što su izazovi koji se danas često postavljaju pred prave kreativce“, izjavio je Krešimir Pletikosa, Algebrin mentor za digitalnu fotografiju i voditelj projekta Hrvatski kreativni & foto Izazov 2012.

Prilikom odabira ponajboljih radova ocjenjivat će se kreativnost, izvornost, inovativnost i izvedbena kvaliteta fotografije, a glavnu odluku donijeti će stručni žiri sastavljen od poznatih hrvatskih stručnjaka iz područja multimedije i fotografije. Sudionici mogu sudjelovati u pet kategorija: fotografija, 3D dizajn, WEB dizajn, multimedijsko izdavaštvo i video.

U kategoriji fotografije, žiri će morati izabrati po tri najbolje fotografije u svakoj od osam službenih tematskih cjelina za svaki grad u kojem se natjecanje održava. Tematske cjeline su iste u svakom gradu, a obuhvaćaju retro, style portret, paparazzi, close up, reklamnu, turističku i panoramsku fotografiju te, za kraj, slobodnu temu. Natjecatelji neće morati prijaviti fotografiju za svaku cjelinu.

Jedan od lanjskih finalista u kategoriji turističkih fotografija

Prijava uradaka u kategoriji 3D dizajna zahtijeva od sudionika da prođe sve lokacije koje su dio fotografske rute, fotografira zadane teme te u idućih 15 dana preda svoj prijedlog 3D futurističke vizije definiranog gradskog detalja. U kategorijama WEB dizajna ili multimedijskog izdavaštva sudionici će morati izraditi koncept web stranice ili multimedijalne brošure dok se od zaljubljenika u film i pokretne slike očekuje originalna snimka i montaža video razglednice grada sa zadanim elementima.

Ocjenjivački sud usporedit će uratke svih finalista, u svim gradovima, te će, po završetku posljednjeg kreativnog i foto izazova koji će se održati tjedan dana nakon fotografskog festivala “Rovinj Photodays” u lipnju, odabrati pobjednike ovog velikog natječaja.

“Kreativni & foto izazov jedno je od događanja koje prethodi nacionalnom festivalu fotografije ‘Rovinj Photodays’ na kojem sudjeluju međunarodni stručnjaci za fotografiju i fotografi iz cijele regije. Iako sam festival privlači brojne posjetitelje i sudionike iz regije željeli smo dodatno potaknuti uključivanje i ostalih kreativaca kako bismo nagradili njihove vještine i potaknuli ih na širenje znanja i razmjenu iskustava”, izjavio je Denis Redić, direktor festivala Rovinj Photodays“.

Raspored održavanja natjecanja

Split – 14. travnja 2012.; Osijek – 21. travnja 2012.; Rijeka – 05. svibnja 2012.; Pula – 12. svibnja 2012.; Zadar 19. svibnja 2012.; Varaždin – 26. svibnja 2012.; Rovinj 02. lipnja 2012.; Zagreb 09. lipnja 2012.

Za natječaj je obavezna prijava putem službenog web portala www.fotoizazov.com, putem kojeg se primaju prijave sudionika i natjecatelja. Također, po završetku svake foto rute, natjecatelji će morati putem ovog portala prijaviti svoje radove i fotografije za natječaj, kako bi stručno povjerenstvo i publika mogli ocijeniti radove.