Ovo je arhivska stranica. Povratak na aktualne stranice

Hacking Night 2013: okušajte se u etičkom hakiranju

Ovim putem upućujemo poziv svim mladim entuzijastima, zaljubljenicima u računalstvo i stručnjacima za informacijsku sigurnost da nam se pridruže i okušaju  u timskom natjecanju etičkog hakiranja.

hacking

Zagreb, 19. travnja 2013. g – Pozivamo sve zaljubljenike u računalnu sigurnost, entuzijaste, studente, mlade te ozbiljne etičke hakere, stručnjake za informacijsku sigurnost i računalne forenzičare da nam se pridruže na cjelovečernjem natjecanju koje nosi naziv Hacking Night 2013 i okušaju u etičkom hakiranju poslužiteljske infrastrukture.  Ovo se natjecanje održava drugu godinu za redu te ga organiziraju tvrtka Perpetuum Mobile i INFIGO IS u suradnji sa Visokim učilištem Algebra – Visokom školom za primijenjeno računarstvo.

Hacking Night 2013 je događaj koji je dio inicijative Nacionalnog ICT tjedna, u sklopu kojeg su otvorene prijave za natjecatelje putem web-stranica http://eskills.hr/?p=1447, a sam će se događaj održati u petak, 10. svibnja 2013. g, u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske), u periodu od 18:00 do 01:00 sati navečer.

Radi se o timskom natjecanju čija je svrha promovirati računalnu etiku, informacijsku sigurnost te timski duh. Natjecateljski timovi moraju biti sastavljeni od po tri člana, a cijelo je natjecanje podijeljeno u 10 zanimljivih zadataka.

Podsjećamo, za prošlogodišnje natjecanje prijavilo se sedam ekipa, a pobjedu su odnijeli  Josip Stuhli, Nikola Vidović i Ivor Prebeg, okupljeni u timu „Horny Priests“, a evo i što su tada izjavili: “Uspjeli smo riješiti većinu zadataka, iako smo se s nekima od njih dosta namučili, npr. analiza memorije i reverse engineering su nam dali za razmišljati.”, kažu u pobjedničkom timu. “Svi smo bili totalno ‘nabrijani’ i vjerujem da bismo bez problema nastavili rješavati zadatke i cijelu noć da je bilo potrebno. Susreli smo se s nekim metodama koje nam dosad ne bi niti pale na pamet, a oduševilo nas je i što smo upoznali preostale timove i razmijenili znanja. Uz ovako kreativne zadatke koji su nas dočekali, uvijek se nauči nešto novo. Iako se ne bavimo zaštitom IT infrastrukture profesionalno, stečena znanja pomoći će nam u održavanju servera koje administriramo, a za ljude koji se bave sigurnošću nema boljeg načina da ostanemo u toku od ovako inovativnih natjecanja i okupljanja”

S lanjskog Hacking Nighta

Internetski kriminal u zadnje je vrijeme postao učestala pojava koja poslovne subjekte i organizacije na kraju skupo košta. Prema istraživanju „Cyber Crime Study 2012“, koje je proveo Ponemon Institute u Americi, na uzorku od 56 američkih kompanija pokazalo se kako njihov prosječan godišnji trošak za borbu protiv internetskog kriminala iznosi 8,9 milijuna dolara. Studija je pokazala kako se ti napadi najčešće odnose na kriminalne aktivnosti koje se provode putem Interneta: od krađe intelektualnog vlasništva, hvatanja privatnih podataka poput bankovnih računa, izrade i distribucije virusa do ometanja kritičnih nacionalnih infrastruktura.

Želja nam je organizacijom jedne ovakve manifestacije skrenuti pozornost na rastući problem internetskog kriminala te sve češće krađe podataka i identiteta na Internetu. Najbolja prevencija Internetskom kriminalu jest brza i kvalitetna reakcija u rješavanju problema. Ovakvim vježbama s jedne strane educiramo javnost, koja je često i ne znajući meta napada; s druge strane omogućavamo sigurnosnim stručnjacima dobru pripremu i spremnost za različite scenarije napade.“, naglasio je Ivo Špigel, član Uprave tvrtke Perpetuum Mobile i jedan od organizatora natjecanja.

Hrvatska samo što nije ušla u Europsku Uniju, no poslovna zajednica i građani još uvijek su nedovoljno informirani o problemima internetskog kriminala. Većina sistemskih administratora i inženjera nije dobro upoznata s tehnologijama kojima se koriste hakeri, koje su sve kompleksnije i sofisticiranije. Zadatke natjecanja osmišljavaju eminentni stručnjaci i konzultanti za informacijsku sigurnost tvrtke Perpetuum Mobile, Bojan Ždrnja iz tvrtke INFIGO IS te Robert Petrunić i Zlatan Morić iz Algebre.

Cilj Hacking Night natjecanja jest pružiti sudionicima mogućnost isprobavanja njihovih hakerskih vještina u kontroliranom okruženju, na prikazu vježbe, s dozvolom. Sudionici će se upoznati s najčešćim sigurnosnim problemima te iz prve ruke isprobati koliko je iskorištavanje sigurnosnih propusta i dolazak do osjetljivih informacija jednostavan ili kompliciran. Primijenjena znanja moći će dalje iskoristiti i za unaprjeđenje zaštite vlastitih resursa.“, istakao je Bojan Ždrnja, konzultant za informacijsku sigurnost tvrtke INFIGO IS.

Natjecateljima će u sklopu događanja biti osigurana i dodijeljena potrebna  infrastruktura na kojoj će se odvijati testiranja ranjivosti, međutim natjecatelji i timovi moraju donijeti vlastita prijenosna računala i vanjsku mrežnu opremu (npr. mrežne adaptere), s prethodno instaliranim softverima za koje smatraju da su im potrebni. Internetska bežična mreža je osigurana u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, tako da će natjecatelji imati pristup i dodatnim resursima.

Kod osmišljavanja zadataka za natjecatelje pokušali smo pokriti što širi spektar područja  IT sigurnosti.  Svrha je ovog jedinstvenog natjecanja u Hrvatskoj da do izražaja ne dođu samo trenutno znanje i vještine natjecatelja, već i sposobnost usvajanja i primjene novih vještina. Naime, zadaci su složeni tako da je malo vjerojatno da su se članovi pojedinog natjecateljskog tima bavili baš svim tim područjima.“, pojasnio je Zlatan Morić, Certified Ethical Hacker i trener u Algebri.

U sklopu natjecanja sudionike očekuju zanimljive nagrade te odlična zabava, natjecateljska atmosfera i cjelovečernja razmjena znanja, uz osiguranu pizzu i piće.

Organizatori:


Perpetuum Mobile