Ovo je arhivska stranica. Povratak na aktualne stranice

Održano završno natjecanje u hakiranju – Hacking Night 2013

Zagreb, 13. svibnja 2013. g – S petka na subotu navečer održalo se drugo po redu natjecanje etičkih hakera, Hacking Night 2013, koje je trajalo do sitnih jutarnjih sati.

Natjecanje je okupilo zainteresirane mlade informatičke stručnjake i studente koji su kroz timsko nadmetanje predstavili problematiku zaštite informacijskih sustava od neovlaštenog pristupa i hakerskih napada.

Hacking Night 2013 natjecanje održava se drugu godinu za redom i sastavni je dio inicijative Nacionalnog ICT tjedna, a organiziraju ga tvrtke Perpetuum Mobile i Infigo IS u suradnji s Algebrom, Visokom školom  za primijenjeno računarstvo.

Za upravljanje sigurnošću informacijskih sustava, koji danas predstavljaju osnovu svakodnevnog poslovanja, iznimno je važna pripremljenost i poznavanje ranjivosti te ostalih sigurnosnih problema kako bi se informacijski sustavi mogli zaštititi od neovlaštenog pristupa,  hakerskih napada te gubitka poslovnih informacija, koji mogu rezultirati čak i  financijskom štetom. Svrha ovog natjecanja u etičnom hakiranju jest promovirati važnost i ulogu stručnih znanja o sigurnosti i ranjivosti  informacijskih sustava te omogućiti stjecanje novih znanja i vještina mladim stručnjacima i entuzijastima kroz kreativne zadatke koje su pripremili  vodeći hrvatski računalni forenzičari i stručnjaci za informacijsku sigurnost.

Na natjecanju Hacking Night 2013 sudjelovalo je ukupno 7 timova pod nazivima Hipsterz, Maniac’s teaM, Tasteless, Horny Priests, Hack Attack, Victourious Secret i Squidling Bros. Timovi su tijekom večeri odmjerili svoje snage i znanja o ranjivostima informacijskih sustava i općenito informacijskoj sigurnosti. Svaki od timova bio je sastavljen od 3 člana i pred njima se našlo pet zanimljivih i izazovnih zadataka s područje informacijske sigurnosti.

Zadatke su osmislili vodeći hrvatski stručnjaci i konzultanti za informacijsku sigurnost, Miroslav Benak iz tvrtke Perpetuum Mobile, Robert Petrunić iz tvrtke Infigo IS te Zlatan Morić iz Algebre, od natjecatelja su tražili široko poznavanje sigurnosne problematike uključujući i tehnike kao što su skeniranje ranjivosti, hakiranje WiFi mreža, reverse engineering, XSS (Cross site scripting), Lock Picking i slično.

Natjecanje je završilo izjednačenim brojem bodova između timova Squdling Bros i Tasteless, koji su se za pobjedničko mjesto morali dodatno izboriti putem testa najbržeg otvaranja lokota. Radi uzbuđenja ili umora nitko lokote nije uspio otvoriti, pa su se suci  u dogovoru s ostalim ekipama usuglasili da se za konačnu odluku oko pobjednika posluže metodom koja uključuju sreću. Odabrao se jedan broj između 1-100 te su timovi zapisali po tri broja iz istog opsega, a pobjedu je odnio onaj koji je imao broj koji je najbliže odgovarao zapisanom broju. Tako je konačnu pobjedu osvojio dvočlani studentski tim pod kodnim imenom „Squidling Bros“, iz Zagreba. Najbolji tim je osvojio Voucher na 2000 Kn koji mogu iskoristiti preko suorganizatora tvrtke Perpetum Mobile.  Budući da je pobjednički tim Squidling Bros bio sastavljen od dva člana, oni su trećinu svoje nagrade poklonili drugo plasiranom timu Tasteless.

“Ovakva natjecanja uvijek okupljaju ljude i mlade entuzijaste koji na ovaj način dodatno šire svoja znanja i vještine o IT sigurnosti. Istovremeno šalje se poruka široj javnosti koliko je informacijska sigurnost danas bitna te sustavno radimo na podizanju razine svijesti o važnosti informacijske sigurnosti i povećanju znanja korisnika i IT profesionalaca o istoj.“, naglasio je Miroslav Benak, direktor prodaje tvrtke Perpetuum Mobile, jedan od suorganizatora.

Pobjednički tim u sastavu: Dalibor Dukić, Hrvoje Špoljar – izjavio je kako su se na natjecanje prijavili radi dobre zabave, stjecanja novih vještina, upoznavanja s drugim mladim stručnjacima i razmjenom iskustva na području informacijske sigurnosti, pri tome naglasivši kako je jedina prava valuta za budućnost znanje te se stoga rado pridružuju svakoj ovakvoj prilici za stjecanje novih vještina. “Atmosfera je bila odlična, riješili smo većinu zadataka no hakiranje WiFi mreže i reverse engeneering  nam nisu uspjeli“, kažu u pobjedničkom  timu. “Ovakva natjecanja imaju dobru atmosferu, a naučili smo neke nove vještine i susreli se s novim metodama. „

„Zadaci su sastavljani tako da simuliraju realne situacije s kojima se susrećemo u svakodnevnoj praksi. Svrha je bila pokazati koliko je teško zaštititi sustave dostupne iz javnih mreža. Nadam se da smo i mnogima osigurali stjecanja novih  znanja te približili želju i volju za zanimanjima stručnjaka za informacijsku sigurnost ili računalnih forenzičara, za kojima raste potreba na tržištu rada“, izjavio je Robert Petrunić, viši stručnjak za sigurnost iz tvrtke Infigo IS i suorganizator natjecanja.