eSkills inicijativa zatražila službeni sastanak kod Premijera i resornih ministara, s ciljem hitnog uvođenja kvalitetnijeg programa Informatike u školama

Nakon što je neposredno nakon parlamentarnih izbora eSkills inicijativa uputila „Otvoreno pismo budućem premijeru“, u kojem je javno pozvala na hitne akcije izmjena programa Informatike u osnovnim školama, podršku inicijativi pružili su brojni građani, organizacije, udruge i tvrtke te brojne poznate osobe iz javnog života.

U samo nekoliko dana „Otvoreno pismo“ potpisalo je gotovo 3.400 pojedinaca, koji su tako izrazili i svoju podršku akciji, svjesni koliko je važno ne gubiti vrijeme i čim prije napraviti kvalitativne pomake u nastavi Informatike. Uvođenjem  programerskih vještina od malih nogu, pomoglo bi se jačanju logičkog razmišljanja i rješavanja problemskih zadataka. Tako bi se unaprijedila kvaliteta programa predmeta Informatike u školama i povećala konkurentska prednost naše djece na području STEM-a.

Unaprjeđenje obrazovanja u području STEM-a (Science Technology Engineering Mathematics) danas je globalni imperativ.  Nezaustavljiv razvoj tehnologije, za kojim Hrvatska kaska, intenzivno utječe kako na našu, tako i na globalnu ekonomiju i na društvo u cjelini. Prema istraživanju koje je 2015. provela Europska školska mreža, među ministarstvima obrazovanja, u 16 od 21 EU zemlje sudionice programiranje je dio nastavnog plana i programa na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini, a Finska ga je uključila u osnovni nastavni plan i program za 2016. godinu. Uvođenje programiranja u formalno obrazovanje postaje sve veći prioritet: Engleska je primjer jedne od prvih europskih zemalja koja je uvela obavezno računalno programiranje u osnovne i srednje škole od 2014. godine nadalje (Europska školska mreža, 2014.). Mi kao poslodavci, roditelji i odgovorni građani smatramo da Hrvatska nije spremna za ove promjene te zato pozivamo na hitnu akciju izmjena kurikuluma i programa Informatike u školama.

Budući da je krajem siječnja napokon oformljena Vlada, na čijem je čelu je novi premijer Tihomir Orešković, eSkills inicijativa danas je uputila službeni zahtjev za sastankom s predsjednikom Vlade RH. U pismu naslovljenom na premijera Oreškovića, predstavnici eSkills inicijative traže sastanak s Premijerom uz prisutnost nadležnih resornih ministara, s područja rada i obrazovanja.

Svrha iniciranja ovog sastanka je naglasiti važnost hitnih izmjena programa Informatike, kao i provedbe cjelovite kurikularne reforme u školama te dogovoriti ključne kriterije po kojima će se gospodarski vrednovati uspjeh. Cilj je definirati set mjera kojima će se kratkoročno, srednjeročno i dugoročno osigurati daljnji rast i razvoj domaće ICT industrije, učiniti je konkurentnom te osigurati kvalitetu budućeg kadra.

Važnost ove inicijative prepoznala je i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović koja je spremno prihvatila pokroviteljstvo nad inicijativom „eSkills for Jobs“, kod koje se također iščekuje termin za prijem delegacije inicijative i ICT udruga radi dogovaranja daljnjih konkretnih koraka.

Da je Hrvatskoj nužna kurikularna reforma, pogotovo u dijelu nastave Informatike, govori podatak kako svake godine na tržište rada izađe svega 1.500 diplomiranih ICT profesionalaca, a samo je u prošloj godini od strane poslodavaca bilo objavljeno 2.500 oglasa za različita radna mjesta u ICT-u. U usporedbi s godinom ranije to je godišnji porast od 25 posto, čime se potražnja po broju otvorenih oglasa za posao u ICT sektoru vratila na brojke iz 2008. godine, prije udara gospodarske krize.

Osim kroničnog nedostatka ICT stručnjaka kod nas, procjena je da će ih i u Europi do 2020. nedostajati više od 756 tisuća, a tražit će se i  do 200 tisuća novih e-leadera, profesionalaca koji uz veoma razvijene digitalne vještine znaju prepoznati ključne inovacijske mogućnosti i stvoriti nove poslovne modele.

„Naša djeca ne mogu čekati 2020. kako bi počela učiti o digitalnim vještinama koje su im nužne za život i rad. Stjecanje istih im je potrebno danas, za konkurentnu prednost Hrvatske sutra“, poručili su predstavnici „eSkills for Jobs“ inicijative.

Predstavnici i ambasadori eSkills inicijative u Hrvatskoj

Predstavnici i ambasadori eSkills inicijative, zajedno s finalistima nedavno završenog natječaja “Master Guru IT Challenge”