Hacking Night 2015: okušajte se u etičnom hakiranju

Zagreb, 7. listopada 2015. – Hakeri u medijima često imaju negativnu reputaciju, no tek malen broj ljudi zna da postoje i „etički hakeri“ – stručnjaci koji svojim radom upozoravaju na ozbiljne propuste u informatičkim sustavima. Upravo kako bi se skrenula pozornost na važnost „etičkog hakiranja“, Visoko učilište Algebra u sklopu inicijative „eSkills for jobs“ i uz partnersku potporu HAKOM-a kao nacionalnog koordinatora Europskog tjedna cybersigurnosti organizira cjelovečernje natjecanje Hacking Night 2015.

Stoga, se pozivaju svi zaljubljenici u računalnu sigurnost, entuzijaste, studente, mlade te ozbiljne etičke hakere, stručnjake za informacijsku sigurnost i računalne forenzičare da se prijave na natjecanje i okušaju u etičkom hakiranju poslužiteljske infrastrukture.

Hacking Night 2015 je događaj koji je dio EU kampanje Cyber Security Month, kojoj je cilj podignuti svijest o važnosti računalne sigurnosti među građanima Europske unije, a u Hrvatskoj se ovo natjecanje održava i u sklopu projekta Europske komisije „eSkills for Jobs“ kojim se želi dodatno potaknuti mlade da odaberu karijeru u ICT-u. Mjesec europske cybersigurnosti u Hrvatskoj koordinira HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti).

Natjecanje će se održati u petak, 23. listopada 2015. u Visokom učilištu Algebra, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske ulice) u Zagrebu, s početkom u 18 sati i očekivanim trajanjem do ponoći, a zainteresirani timovi mogu se prijaviti putem prijavnice objavljene na eSkills.hr stranicama.

Hacking Night

Hacking Night 2013. (arhivska fotografija)

Radi se o timskom natjecanju čija je svrha promovirati računalnu etiku, informacijsku sigurnost te timski duh. Natjecateljski timovi moraju brojati dva do tri člana, a cijelo je natjecanje podijeljeno u nekoliko zanimljivih zadataka Pred natjecatelje će biti postavljeni zanimljivi zadaci koji simuliraju situacije i infrastrukturu dostupne u stvarnim informacijskim sustavima.

Cilj Hacking Night natjecanja jest pružiti sudionicima mogućnost isprobavanja njihovih hakerskih vještina u kontroliranom okruženju, na prikazu vježbe, s dozvolom. Sudionici će se upoznati s najčešćim sigurnosnim problemima te iz prve ruke isprobati koliko je iskorištavanje sigurnosnih propusta i dolazak do osjetljivih informacija jednostavan ili kompliciran. Primijenjena znanja moći će dalje iskoristiti i za unaprjeđenje zaštite vlastitih resursa.

Natjecateljima će u sklopu događanja biti osigurana i dodijeljena potrebna  infrastruktura na kojoj će se odvijati testiranja ranjivosti, međutim natjecatelji i timovi moraju donijeti vlastita prijenosna računala i vanjsku mrežnu opremu (npr. mrežne adaptere), s prethodno instaliranim softverima za koje smatraju da su im potrebni.  Internetska bežična mreža je osigurana u prostorima Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, tako da će natjecatelji imati pristup i dodatnim resursima.

U procesu osmišljavanja zadataka za Hacking Night 2015 pokušat ćemo pokriti različita područja  IT sigurnosti.  Svrha ovog natjecanja, kojim obilježavamo Cyber Security Month u Hrvatskoj, je provjeriti trenutnu razinu informatičkog znanja i vještina kojima raspolažu natjecatelji te im omogućiti stjecanje, usvajanja i primjenu nekih novih vještina u atraktivnom i što se tržišta rada tiče, danas vrlo traženom području informatičke sigurnosti“, pojasnio je Zlatan Morić, Certified Ethical Hacker i trener u Algebri.

Hacking Night

Hacking Night 2013. (arhivska fotografija)

U sklopu natjecanja sudionike očekuju zanimljive nagrade te odlična zabava, natjecateljska atmosfera i cjelovečernja razmjena znanja, uz osiguranu pizzu i piće.

Internetski kriminal u posljednje je vrijeme postao učestala pojava koja poslovne subjekte i organizacije na kraju skupo košta. Prema istraživanju „Cyber Crime Study 2015“, koje je proveo Ponemon Institute u Americi, na uzorku od 58 američkih kompanija, pokazalo je kako te tvrtke godišnje izgube čak 15 milijuna američkih dolara zbog internetskog kriminala. To je porast od gotovo 20 posto u odnosu na godinu ranije. Studija je pokazala kako se napadi najčešće odnose na kriminalne aktivnosti koje se provode putem Interneta: od krađe intelektualnog vlasništva, hvatanja privatnih podataka poput bankovnih računa, izrade i distribucije virusa do ometanja kritičnih nacionalnih infrastruktura.