Lidija Kralj

Hrvatska predstavnica, Lidija Kralj, konkurira za europsku nagradu za Izvrsnost u razvoju digitalnih vještina

Europska komisija i inicijativa eSkills for Jobs organizirali su po drugi put natječaje kojima žele potaknuti, kako mlade, tako i njihove učitelje i profesore na razvoj digitalnih vještina i inovacija.

U kategoriji „Outstanding digital skills developer“ među 33 natjecatelja iz cijele Europe, našla se i naša poznata profesorica matematike i informatike, i velika zagovornica razvoja digitalnih vještina, Lidija Kralj.

Tijekom 25 godina duge karijere, Lidija Kralj fokusirala je svoj rad na isprobavanje novih tehnologija i alata u radu s djecom kako bi im olakšala učenje i dodatno ih zainteresirala ih za matematiku i informatiku.

Tako je početkom ove godine pohađala MOOC tečaj „Developing Digital Skills in your Classroom“ koji je organizirao European Schoolnet Academy, a koji je ujedno bio preduvjet za natjecanje za nagradu za Izvrsnost u razvoju digitalnih vještina.

Učitelji koji su uspješno završili tečaj, a među kojima je bila i naša Lidija Kralj, za sudjelovanje u natječaju trebali su izraditi video u trajanju od maksimalno tri minute, u kojem će pokazati kako koriste ICT u nastavi te inovativne načine kojima razvijaju digitalne vještine učenika i potiču međupredmetni pristup učenju digitalnih vještina.

Nakon predizbora, u uži krug natjecanja ušao je i Lidijin video u kojem predstavlja metodu 270 za razvoj digitalnih vještina u učenju matematike.

“Drago mi je da sam, jedina iz Hrvatske, među 33 odabrana učitelja iz EU koji su prepoznati kao izvrstan primjer poticanja uporabe IKT u obrazovanju. Poticanje učenika na svrhovitu i promišljenu uporabu IKT u obrazovanju je već godinama moja misija. Mi učitelji na najbolji način možemo pokazati djeci kako tehnologija može pomoći kvaliteti obrazovanja i kako učenici ne moraju samo gledati tuđe radove, biti pasivni gledatelji nego kako se mogu kreativno izraziti i pokazati svoje digitalne vještine izradom multimedijskih i interaktivnih radova”, istaknula je Lidija Kralj, savjetnica za obrazovanje na Visokom učilištu Algebra te dodala: “Zajedno sa mnom ovo priznanje zaslužuju i moji bivši učenici koji su s veseljem prihvatili ideje izrade e-udžbenika, kvizova i interaktivnih lekcija iz matematike pa smo tako zajednički naučili puno i podigli razinu naših digitalnih kompetencija.”

O pobjedniku će na kraju odlučiti glasovi javnosti – „like“ i „share“ na službenom eSkills for Jobs You Tube kanalu te žiri sastavljen od ICT i obrazovnih stručnjaka.  Stoga pozivamo sve da glasuju za Lidiju Kralj i tako pomognu promovirati potrebu za uvođenjem tehnologije i inovacija te razvoj digitalnih vještina u školama.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se na eSkills for Jobs konferenciji koja će se 17. listopada 2016. godine održati u Bratislavi.

Osim za izvrsnost u razvoju digitalnih vještina, dodijelit će se nagrade i za „Innovative App Developer“ (inovativnog developera aplikacija) te za „Young Digital Talent“ (mladog digitalnog talenta).

O LIDIJI KRALJ

Lidija Kralj već 25 godina gradi karijeru u obrazovanju kao nastavnica matematike i informatike. Za sebe kaže da je „profesionalna učiteljica po zvanju, zanimanju i unutarnjoj motivaciji“. Urednica je digitalnog časopisa “Pogled kroz prozor” i portala ucitelji.hr te eTwinning ambasadorica za Hrvatsku i voditeljica projekta “Sigurnost djece na internetu”  i ENABLE. Nosi titulu Microsoft Innovative Educator Expert i Microsoft Certified Educator, članica je Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje te stručnjakinja u radnim skupinama za izradu kurikuluma Informatike i međupredmetne teme IKT u obrazovanju. Autorica je niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole, nekoliko multimedijskih programa za učenje matematike i online tečaja „Logo – online učenje programiranja“.