Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u projektu uvođenja kvalitetnije nastave informatike u osnovne škole

Ovim putem Vam upućujemo poziv u ime inicijative „eSkills for Jobs“, sa željom da se i vaša organizacija ili ustanova pridruži inicijativi i sudjeluje u akciji koju smo pokrenuli u suradnji brojnim strukovnim udrugama, asocijacijama i pojedincima oko važnosti izmjena sadržaja predmeta Informatike u osnovnim školama.

Unaprjeđenje obrazovanja na području STEM-a (Science Technology Engineering Mathematics) postavilo se kao globalni imperativ, kojeg je nužno provesti i u hrvatskoj.

Neosporno je kako Hrvatska u nekim područjima uspijeva održati korak – znači da možemo. Hrvatski IT sektor kontinuirano bilježi rast izvoza, domaća start-up scena uspješna je u svijetu, a ono što posebno veseli su odlični rezultati naše djece na informatičkim natjecanjima širom svijeta. No, istovremeno svjedočimo velikom zaostajanju na domaćem tržištu rada. Samo u današnjem trenutku na tržištu nedostaje nekoliko stotina inženjera iz područja informatike. Možda i važnije, digitalna znanja u ostalim strukama slabo se koriste, stoga hrvatske tvrtke postaju nekonkurentne.

Vjerujemo da je tema informatičke, i općenito STEM edukacije, izuzetno važna za budućnost i daljnji opstanak naše zemlje. Kako je cjelovita kurikularna reforma, s kojom će stići i promjene u sadržaja programa Informatike u osnovnim školama, dugotrajan proces, smatramo da uvođenje i provođenje iste ne možemo čekati.

Mnoge škole već danas imaju računala i što je još važnije kvalitetne nastavnike i profesore te nam je želja pružiti podršku da se lakše prebrodi jaz u prijelaznoj fazi, dok se ne započne s konkretnom primjenom kurikularne reforme u školama.

U suradnji s ekspertnom radnom skupinom koja radi na kurikularnoj reformi, želja nam je pokrenuti fakultativne radionice programiranja/kodiranja čim prije, kojima će se poticati logičko razmišljanje kod učenika nižih razreda osnovne škole, razvijati ih u dosegu te trajati do uvođenja obaveznog programiranja u osnovne škole.

Kako bi omogućili provođenje fakultativnih radionica, potrebna nam je pomoć i komercijalnog sektora, koji bi svojim znanjem, angažmanom ili financijskim sredstvima pružio potporu ovoj akciji za bolju i kvalitetniju budućnost naše djece.

U suradnji s CARNetom napravit će se i detaljan popis raspoložive informatičke opreme po školama, utvrditi trenutno stanje pa ćete se moći priključiti ovoj akciji u vidu donacije financijskih sredstava ili informatičke opreme za opremanje škola kojima ista nedostaje.

Stoga Vas ovim putem molimo da se odazovete našem pozivu i pridružite akciji inicijative „eSkills for Jobs“, u obliku kojim možete, kako bismo svi zajedno doprinijeli boljoj kvaliteti obrazovanja budućih naraštaja.

Svoju spremnost i mogućnost sudjelovanja možete izraziti ispunjavanjem upitnika, kako bismo vas uključili u daljnje aktivnosti inicijative.

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i pridružiti eSkills for Jobs inicijativi te tako dati obol stvaranju i obrazovanju nove generacije budućih uspješnih profesionalaca.

Unaprijed zahvaljujemo u ime inicijative eSkills for Jobs!

Povratak na početnu stranicu inicijative