Master Guru IT Challenge: 1. zadatak

Prijavljenim timovima – njih ukupno pet, jer jedan je tim zbog nedovoljno broja članova nažalost morao biti diskvalificiran – danas je poslan 1. zadatak natjecanja “Master Guru IT Challenge 2015”.

Prvi zadatak, za kojega timovi imaju rok za slanje rješenja do 29. studenoga 2015. do kraja dana, tj. u ponoć, glasi ovako:

Velika farmaceutska tvrtka, “Ljekovit”, ima problema s logistikom i pravovremenom dostavom svojih proizvoda. Svoje lijekove i ostale proizvode dostavljaju do 56 prodajnih mjesta diljem Hrvatske, za što koriste 7 kamiona i 5 pick-up vozila, no unatoč tome imaju problema s organizacijom dostave. Najveći je problem što ne znaju gdje se koje vozilo nalazi u kojem trenutku te što se vozila ne koriste dovoljno ekonomično s obzirom na prijevozne kapacitete pojedinog vozila i potrebe poslovnice u pojedinom gradu. Zbog svega toga često se događa da dostave posebno naručenih lijekova ne stižu na vrijeme te da se djelatnice u ljekarnama suočavaju s nezadovoljnim klijentima.

Uprava je spremna investirati dodatna sredstva kako bi se ovaj problem riješio, no potrebno je projektirati sustav koji će objediniti praćenje vozila, davanje potrebnih informacija svim pojedincima uključenim u distribuciju lijekova, te u konačnici djelatnicama ljekarni i osobama koje su naručile specifične lijekove.

Osmislite, koncepcijski, kako bi ovakav sustav radio, na koje bi se tehnologije oslanjao, kakav bi hardver i softver bili potrebni, koliko bi otprilike iznosili troškovi njegovog uvođenja te u kojem bi razdoblju mogao biti realiziran. Posebno obratite pažnju na potrebu za visokom dostupnošću sustava te na elemente komunikacije s pojedinim sudionicima u procesu, od skladišta do ljekarne i krajnjeg korisnika.

Natjecanje možete pratiti kroz niz članaka koji će biti objavljeni ovdje.