Preuzmite inicijativu

Ili što se može promijeniti u tri mjeseca?

 

Sve!

Ne vjerujete?

Lako je reći/napisati, ali kako to dokazati/pokazati.

Dođite na eSkills „TVZ Mc2 2014 Lessons Learned“ skup i saznajete od samih studenata, vaših kolega. Tamo ćete vidjeti što se može u samo tri mjeseca ako se bavite razvojem mobilnih aplikacija, ali princip je isti.

I ne nasjedajte na marketing, ne traje to samo tri mjeseca, naravno da je to dio cijelog procesa studiranja, ali tri su mjeseca ključna i dovoljna za drastične promjene u životu.

Za one koji neće biti u mogućnosti navratiti evo i kako i kada to provesti:

Kako:

Prije svega valja preuzeti odgovornost za sebe i svoju karijeru. Pa radi se o vama, ne dozvolite da vam drugi kroje put. Makar to bili i roditelji i/ili nastavnici.

Drugo, preuzmite inicijativu, tražite. Bit će vam dano. Pronaći ćete. Ako ništa drugo onda ljude, firme koje vam mogu/žele pomoći.

I treće, najvažnije, budite izvrsni. Ili bar težite tome, onda nema krize. Za izvrsne u svakom području ima dovoljno posla. I previše. Vjerujte mi.

 

Tijekom studija:

Ne žurite, jurite za ocjenama, one su najmanje važne. One su samo prolazni cilj do diplome, a kasnije vas nitko neće za njih pitati. Osim ako niste bili super odlikaš, a i to neće biti presudno, važna je izvrsnost. Postignite ju tijekom studija. I to neka bude vaš glavni cilj. U čemu?

To neka bude drugi, ne manje važan cilj!

Na prvoj godini, već na prvom semestru naučite studirati. Efikasno. Što se od vas očekuje i kako ćete to postići na za vas najbolji način.

Na drugoj godini počinje istraživanje. Ona je presudna, pa neka traje i duže. Iskoristite sve pogodnosti. Naučili ste studirati, sad istražujte. Što vam se sviđa, što je profitabilno, što vam od znanja i vještina nedostaje, što bi mogli i/ili htjeli raditi, gdje?

Provedite godinu (ispite se naučili davati na prvoj, zar ne?) istražujući. Zašto ne i vani? ERSAMUS je idealna prilika da proširite vidike. Još se nitko nije vratio nezadovoljan.

I treća, završna. Ona služi samo za stjecanje izvrsnosti u onome što ste odabrali. Pronađite dobre mentore, odaberite dobru praksu. Okušavajte se u realnim uvjetima, pričajte s poslodavcima. Dokazujte se, steknite certifikate, izradite nešto. Ako treba i tu odugovlačite, ali sad samo u smjeru izvrsnosti. Što budete bolji, bolji od svojih kolega/konkurencije, lakše ćete do slijedećeg cilja. Posla.

O poslu i zapošljavanju, nekom drugom prilikom.

Vidimo se 11.6.2014 u 18:30 u Maloj dvorani Tehničkog Veleučilišta, Konavoska 2.


Vjeran Bušelić
Vjeran Bušelić, voditelj Centra za karijerno IT savjetovanje Tehničkog Veleučilišta u Zagrebu, ugledni je informatički stručnjak i predavač koji zahvaljujući tridesetogodišnjoj aktivnoj karijeri ima izvrstan uvid u IT tržište rada u Hrvatskoj.