Profesor Baltazar predstavlja infografiku

Profesor Baltazar prihvatio je biti ambasadorom eSkills for Jobs inicijative. Simpatični znanstvenik također među mladima lobira za odabir ICT karijera.

ZAGREB, 3. lipanj, 2014. – Profesor Baltazar, simpatični i dobroćudni znanstvenik iz popularnog animiranog filma, postao je ambasadorom inicijative eSkills for Jobs 2014. Baltazar se tako priključio naporima da se mladi na vrijeme educiraju o stanju na tržištu rada te za sebe odaberu ICT zanimanja kao uspješni karijerni put. Povodom priključivanja profesora Baltazara ovoj inicijativi, koja je pokrenuta od strane Europske komisije, eSkills je odlučio javno podijeliti brojke  koje ukazuju na poziciju ICT tržišta te tržišta rada općenito. Naime, ova izuzetno propulzivna grana bilježi manjak stručnjaka, dok s druge strane postoji ogroman problem nezaposlenosti. Logično je, stoga, smatraju pokretači inicijative, mlade usmjeriti prema branši koja kontinuirano zapošljava. Inicijativa je, među ostalim, pokrenuta radi procjene kako će do 2020. godine u EU nedostajati čak 900.000,00 ICT stručnjaka u EU, gdje je trenutno oko 26 milijuna nezaposlenih, dok u Hrvatskoj bilježimo visoku brojku od 380.000 nezaposlenih. Usprkos tome, alarmantna je činjenica kako od 2006. godine, svake godine u EU diplomira 9.5 posto manje ICT profesionalaca.

Gledajući statističke podatke najveći nedostatak ICT profesionalaca očekuje se u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Računarstvo i informacijske tehnologije su jedna od rijetkih kategorija za koju hrvatske „Preporuke za obrazovnu upisnu politiku“ predlažu povećanje upisnih kvota. ICT sektor prepoznat je kao jedan od strateških sektora hrvatskog gospodarstva, a ulaganja u njega ne samo što pokreću tržište rada, već Hrvatsku pozicioniraju na karti zemalja koje svoj ekonomski rast temelje na inovacijama te izvozu. Vrijednost domaćeg ICT tržišta iznosi oko 820 milijuna eura, a broj zaposlenih u njemu je 29.648. Prosječna plaća u ICT sektoru je 26 posto viša od prosjeka. Usto, prema izjavama poslodavaca stoji kako će potražnja za IT kadrovima i u budućnosti rasti. Preko 70 posto poslodavaca je izjavilo kako planira zapošljavati novi kadar, dok njih 66 posto podržava zapošljavanje pripravnika.

ICT vještine u najvećem se broju stječu na fakultetima, a za njima slijede visoka učilišta, otvorena učilišta, autorizirani trening centri, besplatni on-line tečajevi i certificiranje. Koliko je važno i nakon završenog fakulteta ulagati u sebe govori podatak kako je 84 posto ispitanih poslodavaca izjavilo da dodatni seminari, tečajevi i edukacije značajno utječu na njihovu odluku prilikom zapošljavanja.

Dobra je vijest i kako 73 posto poslodavaca vrednuje prednosti koje donosi dodatno obrazovanje zaposlenika. U 53 posto ispitanih tvrtki tvrdi kako više vredniju pojedince koji su stekli priznati IT certifikat, a među najtraženije spadaju Oracle Certified Professional, IBM, HP, Microsoft MCSA, MCITP i MCSD, Adobe, Red Hat Certified Systems Administrator, Java Certified Programmer, Project Management Professional.

Osim toga, poslodavci su sve spremniji zaposliti pripravnike, a poznato je kako je upravo najteže pronaći prvo zaposlenje. Pri tom, 52 posto poslodavaca koji odlučuju o zapošljavanju IT profesionalaca u tvrtkama kaže da će prednost dati onima koje imaju završen 5-godišnji studij (razina magistar, VSS), a 41 posto tvrtki najnižom poželjnom razinom formalnog obrazovanja smatra onu prvostupnika, nakon završenog 3-godišnjeg studija (VŠS).

Bez obzira na obećavajuće brojeve po pitanju mogućnosti zapošljavanja, mladi ne odabiru inženjerske studije te je njih čak 48 posto izjavilo kako biraju studije na kojima je lakše doći do diplome. Upravo radi takve percepcije inicijativi se priključio i profesor Baltazar kako bi svojim likom pomogao ukazati mladima na činjenicu kako su ICT zanimanja zanimljiva, šarolika te da  se odabir fakulteta ne bi trebao temeljiti na jednostavnosti kolegija već perspektivi u karijeri koja se pruža nakon završenog studija. ICT karijera nudi brojne mogućnosti za daljnji profesionalni rast i razvoji, a ICT sektor je jedan od onih koji unatoč recesiji ostvaruje rast izvoza od čak 78 posto. Potražnja za radnom snagom u ICT kategoriji kontinuirano raste te se u donosu na prošlu godinu bilježi 50 postotni rast broja traženih oglasa za posao na internetskim portalima. Uz sve to, plaće u ICT sektoru su, kako je već spomenuto, iznad hrvatskog prosjeka. Sve su to razlozi koji bi se trebali uzimati u obzir prilikom odabira karijere te mlade na vrijeme uputiti da svoj put potraže u grani koja im može pružiti odlične prilike za uspjeh.

Grafički prikaz svih statističkih podataka i brojki možete pronaći i u donjoj ilustriranoj infografici.

infografika