Sudbina? No way, stvarate vlastiti životni put

Sjećam se prvih dana srednje škole na predmetu elektrotehnika, gdje sam oduševljeno proučavao rad sinkronih i asinkronih motora, elektroinstalacija i ostalih tehnika povezanih s pojmom «jako strujaša» kako su nas tada zvali u tehničkoj školi. Rad s elektrosustavima visokoga napona je tada bilo nešto što sam mislio da ću raditi cijeli život i usmjeravao sam svu svoju edukaciju i školovanje prema tom cilju.
Gdje sam danas?
Blizu, a opet daleko..
Put od srednjoškolca visoke struje, koji je sebe vidio u HEP-ovom radnom odjelu, koji je zavidio HEP-ovcima dok ih je promatrao kako pažljivo proučavaju tek montirani transformator u seoskoj trafostanici, do onoga što sam postao danas, a mogu se potpuno samouvjereno nazvati Stručnjakom za edukacijske tehnologije, je nadasve zanimljiv.
Kako sam završio ovdje gdje jesam? Na teži način. Od elektrotehnike iz srednje škole nastavio sam istim smjerom i na fakultetu, da bi se na drugoj godini preusmjerio na elektroniku i na kraju završio na telekomunikacijama. Nakon završenog fakulteta samo obaveza služenja civilnoga vojnog roka me dovela ovdje gdje jesam.
U CARNetu sam, nakon početnog uhodavanja, pokazao interes za Linux i Moodle, koje su kolege spominjali tu i tamo. Ubrzo sam se našao pred zadacima na koje me nije pripremio ni fakultet ni srednja škola. Svaki zadatak i svaki sustav su bili nešto novo za mene, savladavao sam tražene obaveze i učio na teži način. Od svega čega sam se dotaknuo tijekom školovanja, koristile su mi Osnove C++, a sve ostalo je došlo kasnije.
Je li me to spriječilo da danas baratam sustavima i tehnologijama koje se kriju iza skraćenica CMS, LMS, LCMS, MDM, LAMP, PHP, itd? Nije.

Koja je poanta ove moje «štorije» do sada?
Bez obzira koje usmjerenje za svoju profesiju odabrali, u početku školovanja vas ništa neće i ne može spriječiti da budete baš ono što želite, kasnije, tijekom svog života i karijere. Hoće li vam biti teže ako mijenjate profesiju? Definitivno hoće, ali to nije prepreka.
Nekadašnje vrijeme u kojem su nam naši roditelji govorili da izučimo struku, upišemo fakultet i pokušamo se zaposliti u velikoj firmi kako bismo uživali do mirovine, su daleko iza nas. Tehnologija se mijenja strahovito brzo i konstantno usavršavanje i razvijanje vlastitih vještina je neophodno, da bismo ostali u korak s današnjim potrebama radnog mjesta IT stručnjaka. Voditi se mišlju, ja sam fakultet završio, sad sam gospodin inženjer i nitko mi nije ravan je ravno profesionalnom samoubojstvu.
Vještina je nešto što se uči i trenira. Vještine je potrebno graditi i razvijati tijekom karijere prilagođavajući ih poziciji na kojoj radite i zahtjevima koji se pred vas postavljaju. Izreka «Hire a character train skill» nas upućuje na to da je izgradnja vlastitog stava, želje za uspjehom i posvećenosti poslu na prvom mjestu. Vještine potrebne za uspješno savladavanje tih obaveza će te usavršiti. Ja sam primjer tome.

Na kraju, IT industrija je strahovito dinamična i pomalo zabavna. Odabir fakulteta IT smjera će vam olakšati uspon kroz karijeru i definirati vas i ono što će te postati. Ali to nije uvjet. Uz osnovno školovanje širite svoje znanje. Nikad nije lakše nego danas dobiti tražene informacije i znanje. Uz Masivne online otvorene tečajeve (MOOC), online tutorijale, video upute, forume, blogove kao i online studije, koji se provode u potpunosti online, samo nebo vam je granica. Samo pazite na tri važne stvari:

  • ne postoji nešto kao, „ja to ne mogu“ i „ja to ne znam“.
  • traženje informacija na internetu je kao piti vodu s hidranta. Pažljivo birajte koje su informacije vjerodostojne, a koje ne.
  • učite na tuđim greškama, a ne na svojim.

tom
Tomislav Negulić radi u Službi za edukacijske tehnologije unutar Hrvatske Akademske i Istraživačke Mreže CARNet, na tome da pruži najbolju podršku Hrvatskom edukacijskom sustavu na području korištenja ICT-a.